Необходими продукти:
- 2 1/2ч.ч брашно
- 4 яйца
- 1 1/2ч.ч кафява захар
- 150 мл олио
- 200 мл портокалов сок
- 2 с.л портокалова кора
- 1 ч.л ванилия
- 100 г черен шоколад - Lind 70%dark
- 2с.л какао
- 1ч.л бакплувер
Приготвяне или как се готви десертът:
- Яйцата се разбиват със захарта с помощта на миксер до получаване на хомогенна смес. След това към нея се добавят олиото, портокаловият сок, ванилията и настърганата портокалова кора.
- След това на порции се добавят смесените и предварително пресяти бакпулвер и брашно.
- Сместа се разделя на две части и в едната се сипва настърганият шоколад и какаото.
- Разбърква се старателно. Форма за кекс се намазва с олио и се посипва с брашно.
- В нея се изливат двете смеси една върху друга, за да се получи шарен кекс.
- Десертът се пече около 45 минути при 180 градуса в предварително загрята фурна.
Рецепта предоставена от Радина Рачева.