Рецепта за Шоколадово семифредо с ябълков сладолед и спондж кейк

Коментари · 528 Прегледа

Рецепта за Шоколадово семифредо с ябълков сладолед и спондж кейк. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Месец на влюбените". Рецепта за десерт.

Необходими продукти:

ЗА ШОКОЛАДОВОТО СЕМИФРЕДО:

  • 170 г - Шоколад
  • 300 мл - Готварска сметана
  • 3 - Белтъка
  • 2 ч.л. - Ванилов екстракт
  • 140 г - Захар
  • Щипка - Сол

 

ЗА ЯБЪЛКОВИЯ СЛАДОЛЕД:

  • 6 - Жълтъка
  • 200 г - Захар
  • 200 мл - Прясно мляко
  • 300 мл - Ябълков сок
  • 100 мл - Пълномаслена сметана

 

ЗА КРЪМБЪЛА:

  • 100 г - Брашно
  • 80 г - Масло
  • 100 г - Кафява захар
  • 30 г - Шам фъстък
  • 2-3 с.л. - Вода

 

ЗА СПОНДЖ КЕЙКА:

  • 3 - Яйца 
  • 70 г - Фино смлян шам фъстък
  • 70 г - Захар
  • 20 г - Брашно

 

 

Приготвяне или как се готви десертът:

  1. За сладоледа: В метална купа разбийте жълтъците и захарта до получаването на гъста, светложълта пяна. Загрейте млякото в касерола и го налейте на части към яйчената смес. Сложете сместа на водна баня и гответе около 10 минути на слаб огън, при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Прехвърлете купата в друга, по-голяма купа пълна с ледена вода и охладете сместа. Междувременно с бавна сокоизстисквачка изцедете ябълковия сок и го добавете към сметаната към яйчената смес. Разбийкте добре и прехвърлете в машина за сладолед. Оставете уреда да работи, докато сместа достигне желаната от вас консистенция, прехвърлете в подходящ съд с капак и приберете във фризера.
  2. За шоколадовото семифредо: В метална купа сложете шоколада, ванилията и солта. Загрейте сметаната и я излейте върху шоколада. Оставете за няколко минути, разбъркайте, докато шоколада се разтопи изцяло и оставете да се охлади за 1 час до стайна температура, като разбърквате периодично. Разбийте белтъците с щипка сол на ниска скорост, докато получите меки връхчета. В касерола сложете захарта и 70 мл вода и загрейте на средно силен огън, докато захарта се разтопи. Оставете сместа на котлона, докато достигне между 116-121 градуса. При работещ кухненски робот на средно висока скорост налейте горещия захарен сироп и разбивайте, докато сместа стане гъста и лъскава. В миксер разбийте шоколада до получаването на меки връхчета и внимателно смесете с белтъците. Прехвърлете в кутия с капак и приберете във фризера за поне 4 часа.
  3. За кръмбъла: В блендер сложете всички продукти и смелете до получаването на трохи. Налейте около 2 с.л. вода и отново смесете. Прехвърлете получената смес в тава покрита с хартия за печене, разстелете на равномерен пласт и печете 20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. След като тестото стегне, разбийте на бучки и оставете да се запекат до златисто.
  4. За спондж кейка: В блендер смесете всички продукти до получаването на гладка смес. Прехвърлете в сифон, заредете 2 патрона и приберете в хладилник за 30 минути. Преди да сервирате напълнете картонени чашки (на които сте надупчили дъното) до половината. Гответе 45 секунди в микровълнова фурна. Извадете кейка веднага и оставете върху решетка.

 

Рецепта предоставена от Цветан Желязков.

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg