Необходими продукти:
ЗА ШОКОЛАДОВОТО СЕМИФРЕДО:
- 170 г - Шоколад
- 300 мл - Готварска сметана
- 3 - Белтъка
- 2 ч.л. - Ванилов екстракт
- 140 г - Захар
- Щипка - Сол
ЗА ЯБЪЛКОВИЯ СЛАДОЛЕД:
- 6 - Жълтъка
- 200 г - Захар
- 200 мл - Прясно мляко
- 300 мл - Ябълков сок
- 100 мл - Пълномаслена сметана
ЗА КРЪМБЪЛА:
- 100 г - Брашно
- 80 г - Масло
- 100 г - Кафява захар
- 30 г - Шам фъстък
- 2-3 с.л. - Вода
ЗА СПОНДЖ КЕЙКА:
- 3 - Яйца
- 70 г - Фино смлян шам фъстък
- 70 г - Захар
- 20 г - Брашно
Приготвяне или как се готви десертът:
- За сладоледа: В метална купа разбийте жълтъците и захарта до получаването на гъста, светложълта пяна. Загрейте млякото в касерола и го налейте на части към яйчената смес. Сложете сместа на водна баня и гответе около 10 минути на слаб огън, при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Прехвърлете купата в друга, по-голяма купа пълна с ледена вода и охладете сместа. Междувременно с бавна сокоизстисквачка изцедете ябълковия сок и го добавете към сметаната към яйчената смес. Разбийкте добре и прехвърлете в машина за сладолед. Оставете уреда да работи, докато сместа достигне желаната от вас консистенция, прехвърлете в подходящ съд с капак и приберете във фризера.
- За шоколадовото семифредо: В метална купа сложете шоколада, ванилията и солта. Загрейте сметаната и я излейте върху шоколада. Оставете за няколко минути, разбъркайте, докато шоколада се разтопи изцяло и оставете да се охлади за 1 час до стайна температура, като разбърквате периодично. Разбийте белтъците с щипка сол на ниска скорост, докато получите меки връхчета. В касерола сложете захарта и 70 мл вода и загрейте на средно силен огън, докато захарта се разтопи. Оставете сместа на котлона, докато достигне между 116-121 градуса. При работещ кухненски робот на средно висока скорост налейте горещия захарен сироп и разбивайте, докато сместа стане гъста и лъскава. В миксер разбийте шоколада до получаването на меки връхчета и внимателно смесете с белтъците. Прехвърлете в кутия с капак и приберете във фризера за поне 4 часа.
- За кръмбъла: В блендер сложете всички продукти и смелете до получаването на трохи. Налейте около 2 с.л. вода и отново смесете. Прехвърлете получената смес в тава покрита с хартия за печене, разстелете на равномерен пласт и печете 20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. След като тестото стегне, разбийте на бучки и оставете да се запекат до златисто.
- За спондж кейка: В блендер смесете всички продукти до получаването на гладка смес. Прехвърлете в сифон, заредете 2 патрона и приберете в хладилник за 30 минути. Преди да сервирате напълнете картонени чашки (на които сте надупчили дъното) до половината. Гответе 45 секунди в микровълнова фурна. Извадете кейка веднага и оставете върху решетка.
Рецепта предоставена от Цветан Желязков.