Необходими продукти
450 г брашно
125 г мас
2 яйца
150 г пудра захар
0,05 л (1 кафена чаша) прясно мляко
20 г мая
0,012 л (1 с. л.) ром, водка или ракия
200 г плодове от сладко (череши, вишни, дренки, кайсии)
50 г (1 кашена чаша) смлени орехови ядки
60 г масло
Начин на приготвяне
- Маста със 100 г захар се разбива на пухкава смес. Прибавят се жълтъците, 400 г от брашното, маята, разтворена в слабо затопленото мляко, и ромът. Измесва се леко и се разделя на три топки. Те се разточват на кори, дебели около 5 мм, върху маса, поръсена с останалото брашно. Единият белтък се разбива на сняг с останалите 50 г захар.
- От първата кора се изрязват с къдрава формичка кръгчета (цветчета) с диаметър 4 см. Половината от разбития белтък се шприцова върху всяко кръгче, а отгоре се разпределят половината от плодовете от сладкото. От втората и третата кора се изрязват с гладка формичка кръгчета с диаметър 4 см. Към останалия разбит белтък се прибавят половината от орехите и той се разпределя по средата (по диаметъра им) на половината от кръгчетата, които се прегъват на две и се притискат леко. В центъра на останалите кръгчета се разпределят останалите плодове от сладкото и се оформят топчета. Местата на слепването се потопяват в неразбития белтък и след това — в останалите орехи.
- Маслото се разтапя и се разпределя върху дъната на три тавички. След втвърдяването му сладките се нареждат в тях. Пекат се 15 минути при умерена температура.
Време за приготвяне — 90 мин
1 брой — 40 калории
Рецептата е за 120 броя сладки по 15 г
Източник: Личен архив