Необходими продукти
За тестото:
450 г брашно
125 г мас (маргарин)
30 г масло
125 г пудра захар
0,05 л (1 кафена чаша) прясно мляко
1 яйце
0,02 л (2 с. л.) коняк
1/2 пакетче бакпулвер
За крема:
0,2 л прясно мляко
30 г (2 с. л.) брашно
20 г (1 с. л.) кристална захар
25 г масло
1 прах ванилия
175 г сметана
50 г пудра захар
150 г плодове от компот (конфитюр)
10 г (1 с. л.) какао
Начин на приготвяне
- Маста, 400 г от брашното, пресято с бакпулвера и пудрата захар, се разтриват на трохи. Добавят се прясното мляко, яйцето и конякът и се замесва меко тесто. По време на месенето се поръсва и останалото брашно. От тестото се правят малки топчета, които чрез притискане се разстилат по стените на облените с разтопено масло формички за кошнички (тарталети). Дъното се набожда на 2—3 места с игла. Формичките се подреждат в тавичка и се пекат 20 минути при умерена температура (150°С). След като изстинат леко, кошничките се изваждат от формичките.
- За крема: прясното мляко, брашното и захарта се разбиват и загряват до сгъстяване. След охлаждане при непрекъснато разбъркване се прибавят маслото и ванилията. Кремът се разделя на две части. В едната се поставя половината от сметаната, разбита със захарта, а в другата — какаото.
- Кошничките (тарталетите) се пълнят с млечно-сметановия крем. Върху него се поставя плод, от едната му страна се шприцова какаовият крем, а от другата — останалата разбита сметана. По желание отгоре може да се сложи и бишкота.
Време за приготвяне — 90 мин
1 брой — 120 калории
Рецептата е за 40 броя сладки по 25 г
Източник: Личен архив