Необходими продукти
160 г брашно
120 г пудра захар
4 яйца
1 прах ванилия
0,02 л (2 с. л.) ром
100 г ароматен мармалад (кай сии, шипки)
За шоколадовата глазура:
30 г (3 с. л.) какао
0,05 л (1 кафена чаша) вода
15 г масло
60 г (3 с. л.) кристална захар
Начин на приготвяне
- Жълтъците и 80 г пудра захар се разбиват до побеляване. Последователно се прибавят белтъците, разбити на сняг с останалата пудра захар, брашното, ромът и ванилията. Тестото се поставя в конусовидна платнена (целофа нена) фуния с отвор около 0,5 см и със или без метален шприц със същия отвор се шприцова на топчета или пръчици (не по-дълги от 4—5 см и удебелени в двата края) върху намаслена и поръсена с брашно тавичка.
- Бишкотите се поръсват с половината от кристалната захар и се пекат при умерена температура около 15 минути. След като изстинат леко, изпечените бишкоти се слепват две по две с тънък пласт мармалад.
- 3а шоколадовата глазура: какаото, останалата кристална захар и водата се разбъркват добре и се сгъстяват на водна баня. Прибавя се и маслото. След като позастине, сместа се слага в целофанена фунийка с отвор около 1— 2 мм и се шприцова върху бишкотите. Сместа за гарниране може да бъде заменена с разтопен шоколад.
Време за приготвяне — 60 мин
1 брой — 50 калории
Рецептата е за 40 броя сладки по 12 г
Източник: Личен архив