Необходими продукти
4 готови добуш платки
За масления крем:
200 г масло
100 г пудра захар
1 прах ванилия
100 г озахарени плодове
За млечния крем:
0,20 л прясно мляко
50 г (3 с. л. ) брашно
60 г (3 с. л.) кристална захар
50 г шоколад
За сиропа:
25 г кристална захар
0,05 л (1 кафена чаша) вода
0,02 л (2 с. л.) коняк
За глазурата:
150 г кристална захар
20 г масло
Начин на приготвяне
- Маслото, захарта и ванилията се разбиват на пухкав маслен крем. За млечния крем брашното, захарта и прясното мляко се разбъркват добре и се загряват до завиране и сгъстяване. След изстиването му към него се прибавя постепенно масленият крем. От така получения бял крем се отделя 1 /4, а към останалата част, за да се получи шоколадов крем, се прибавя разтопеният на водна баня шоколад. Сиропът се получава, като водата и захарта се сваряват. След охлаждането им се прибавя конякът.
- Трите платки се напръскват със сиропа, намазват се с шоколадовия крем, размесен с дребно нарязаните озахарени плодове, после се нареждат една върху друга и се оставят в хладилник около 3 часа. Четвъртата платка се залива с още топлата карамели зирана до светлокафяво захар, към която е прибавено маслото. Преди да се е втвърдила глазурата, платката се нарязва на правоъгълни или триъгълни парчета с намаслен нож, който само силно се притиска надолу — без да се движи в хоризонтална посока.
- Със същата форма и размери се нарязват на парчета и охладените платки, шприцоват се с отделения бял крем и се покриват под наклон с карамелизираното капаче.
Време за приготвяне —60 мин
1 брой — 150 калории
Рецептата е за 36 броя сладки по 25 г
Източник: Личен архив