Необходими продукти
За тестото:
0,2 л вода
0,1 л (2 кафени чаши) олио
150 г брашно
4 яйца
1 белтък
За крема:
0,75 л прясно мляко
100 г брашно
150 г кристална захар
50 г масло
1 жълтък
2 праха ванилия
175 г сметана
50 г пудра захар
180 г ароматни плодове от компот или сладко (кайсии, вишни)
Начин на приготвяне
- Към заврялата вода с олиото се прибавя брашното и се бърка с дървена лъжица до отлепване на сместа от стените на съда. След леко охлаждане към сместа едно по едно се добавят яйцата и единият белтък, като се разбърква непрекъснато до пълното им поемане от тестото. От него с лъжичка се оформят топчета с големина на орех и се поставят върху тавичка, предварително намаслена и поръсена с брашно. Пекат се 20 мин при висока температура до зачервяване, която след това постепенно се намалява. Фурната се отваря едва в края на печенето. Горната част на изпечените топчета се отрязва.
- За крема: жълтъкът, захарта и брашното, разбити в студеното мляко, се загряват до завиране и сгъстяване при непрекъснато бъркане. След леко охлаждане се прибяват маслото и 1 прах ванилия.
- Еклерчетата се пълнят с така получения млечно-маслен крем, върху него се поставят част от плодовете, а отгоре се шприцова сметаната, разбита с пудрата захар и с втория прах ванилия. Накрая еклерите се гарнират с останалите плодове и капачетата.
Време за приготвяне —80 мин
1 брой — 70 калории
Рецептата е за 65 броя сладки по 25 г
Източник: Личен архив