Необходими продукти
500 г брашно
125 г мас
60 г масло
150 г пудра захар
2 яйца
1 пакетче бакпулвер
8 г (1 с.л.) мляно кафе
1 прах ванилия
120 г сусам (смели ядки)
Начин на приготвяне
- Маста се разбива със 100 г пудра захар на пухкав крем. Прибавят се 400 г брашно, пресято с бакпулвера, жълтъците и ванилията. Сместа се измесва и се разделя на 3 топки. Останалото брашно се използува за поръсване при точенето.
- Първата топка се разточва на кора с дебелина около 1 см. От нея се изрязват гевречета с две кръгли формички или със стъклени чаши с различен диаметър. Потопяват се от лицевата страна в леко разбитите с останалата захар белтъци и се овалват в 40 г сусам. Подреждат се в тавичка, обилно намазана с масло. Втората топка тесто се размесва с 40 г сусам, разточва се на кора и по същия начин от нея се изрязват гевречета, които се подреждат в друга намаслена тавичка.
- Третата топка тесто също се размесва с останалите 40 г сусам, но от нея се оформят топчета с големина на орех. След като се подредят в трета намаслена тавичка, топчетата се притискат отгоре със стъклена тръбичка, предварително потопена в мляното кафе. Пекат се при умерена температура около 15 минути.
Време за приготвяне —60 мин
1 брой — 35 калории
Рецептата е за 150 броя сладки по 5 г
Източник: Личен архив