Продукти:
- 1 кг кайма
- 150 г сланина
- 1/2 чаена чаша ориз
- 1 лъжица доматено пюре
- сол
- по 1 лъжичка черен и червен пипер
- 1 кисела зелка
Приготвяне:
- Листата на зелката се нарязват на по-малки части, а твърдата им част се накълцва на ситно
- Сланината също се нарязва на малки парченца.
- Каймата се омесва с ориза, пипера, солта, доматеното пюре, размито в малко вода.
- С тази плънка се свиват малки сармички, като във всяка се слага по парченце сланина.
- Сармичките се нареждат плътно една до друга в тенджера, чието дъно е покрито с накълцано зеле.
- Заливат се с вода и зелев сок по равни части, притискат се с чиния и се варят на тих огън час и половина.