Необходими продукти
150 г мас (масло, маргарин)
150 г пудра захар
400 г брашно
2 яйца
1/2 лимон
100 г озахарени или сушени разноцветни плодове (смокини, стафиди, кайсии, портокалови кори); или разноцветни желирани бонбони
50 г (1 кафена чаша) едро счукани ядки (орехи, бадеми, кайсии)
Начин на приготвяне
- Белтъците се разбиват със захарта на сняг. Прибавя се лимоновият сок.
- С жълтъците, маста, брашното, настърганата лимонова кора и половината от разбития белтък се замесва твърдо тесто. Тестото се разделя на части, които се разточват на продълговати кори с широчина около 7 см и дебелина около 1,5 см. Корите се намазват с останалия разбит белтък, а върху него се нареждат дребно нарязаните парчета от озахарените разноцветни плодове и едро счуканите ядки. Така оформените кори се нарязват на ивици, широки 1,5 см.
- Получените бели сладки се нареждат в намаслена и поръсена с брашно тавичка и се пекат във фурна 20 мин при ниска температура (около 120°С).
Време за приготвяне —45 мин
1 брой — 100 калории
Рецептата е за 40 броя сладки по 20 г
Източник: Личен архив