Необходими продукти
За блата:
5 яйца
200 г захар
125 г масло
300 г брашно
1 бакпулвер
кората от 1 лимон
За крема:
4 жълтъка
250 г захар
125 г масло
2 супени лъжици какао
Начин на приготвяне
- Блатът се приготвя, като най-напред се разбиват отделно белтъците и жълтъците. Към жълтъците се прибавят последователно захарта, разбитото масло и брашното, смесено с бакпулвера, и лимоновата кора. Накрая с леко бъркане се прибавят разбитите на сняг белтъци и се пече в добре намазана и наръсена с брашно кръгла форма. Когато блатът е готов, се изважда от формата и след като изстине, се отpязват краищата му от трите страни така, че да добие формата на сърце. Разделя се на два блата, най-добре с конец и се намазват със следния крем:
- Разбиват се яйчените жълтъци със захарта и се варят с бъркане, докато се сгъстят и се свалят от огъня. Избиват се предварително маслото и какаото на еднородна смес и когато яйченият крем изстине, прибавя се към него лъжица по лъжица с биене шоколадовото масло. Двата блата се слепват, намазват се с крем и "сърцето" се оставя в хладилника.
- След два часа може да се украси по желание. Ако тортата е за рожден ден или юбилей, най-добрата украса е подходящ надпис.
Източник: Личен архив