Необходими продукти
6 портокала
2 жълтъка
15 г масло
250 гпудра захар
125 г брашно
бакпулвер
ромова есенция
Начин на приготвяне
- Разбиват се добре половината захар и жълтъците. Прибавя се с биене брашното. Накрая се слагат настърганата кора от портокалите и бакпулве- рът. Намазва се формата за печене с масло и след като се изсипе сместа, се пече 20 минути.
- От портокалите, останалата захар и рома се прави сироп, който се подгрява на котлона, но не се оставя да заври. Сладкишът се обръща върху табла или друг подходящ плосък съд и когато изстине, се полива с горещия сироп лъжица по лъжица, докато го поеме.
- Сладкишът се поднася изстуден и престоял известно време в хладилник. По желание може да се украси с резенчета портокали.
Източник: Личен архив