Продукти: тиква, захар.
Начин на приготвяне: Тиквата се разрязва на две и със супена лъжица се изчистват семките заедно с влакната. Нарязва се на различни по форма парчета, за да могат да се наредят в голяма тенджера. Вземат се няколко малки дървени летви, широки 2–3 см, измиват се добре и се нареждат на дъното на тенджерата. Налива се вода, колкото да ги покрие, и върху тях се нарежда тиквата. Вари се 30–40 мин на тих огън до омекване, като се внимава да не изври водата. Поднася се студена, със захар по вкус.
Може да се поднесе и по следния начин: След сваряването се изтребва със супена лъжица меката част и се слага в по-дълбок съд. Прибавят се захар или мед по вкус, счукани орехи и смляна капела и се разбърква добре. Поднася се студена. Ако не разполагаме с подходящи дървени летви или със скара, голяма колкото дъното на тенджерата, нареждаме тиквата направо в тенджерата и я варим на по-слаб огън.
Автор: Петър Саралиев, източник: "Готварска книга за мъже"