Рецепта за вкусна, мека, пухкава питка на конци, която се прави много лесно и изчезва за минути!

Необходими продукти:

1/2 кубче прясна мая

200 мл. хладка вода

2 с.л. захар

2 яйца

1/2 кофичка кисело мляко

1 ч.л. сол 

Около 1 кг. брашно 

Олио

 

Начин на приготвяне:

Маята се активира в 100 мл. хладка вода заедно със захарта и малко брашно. Единият жълтък се отделя за намазване на питката, а останалия белтък, другото яйце, киселото мляко, останалите 100 мл. хладка вода и солта се разбиват в купа. Брашното се пресява и се прави кладенче. Изсипват се в него двете смеси и се замесва меко тесто. Оформя се на топка, покрива се с кърпа и се оставя за половин-един час да втаса. След като втаса тестото се оформя питката, като може да бъде обикновена кръгла питка, по-малки питчици или оформена по друг начин. Поставя се в намазнена тава, намазва се с отделения жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 220°С до приятен златист загар. 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg