Продукти: 3 филии сух бял хляб, 1 супена лъжица краве масло, 2 чаени чаши прясно мляко, 1½ кафени чаши захар, 2 яйца, 1 ванилия.
Начин на приготвяне: Маслото се разтопява в подходяща тава във фурната. Филиите се разрязват напречно на две, нареждат се в тавата и се заливат с 1 чаена чаша горещо прясно мляко. След 3–4 мин се обръщат. В дълбок съд се разбиват яйцата, прибавят се захарта, ванилията и 1 чаена чаша топло прясно мляко и се разбърква добре. Филиите се обръщат отново и се заливат със сместа. Пекат се в предварително загрята фурна на 15 мин — 10 мин отдолу и 5 мин отгоре и отдолу. Баницата се поднася топла.
Автор: Петър Саралиев, източник: "Готварска книга за мъже"