Рецепта за варено жито

Коментари · 324 Прегледа

Вареното жито е лесен и приятен десерт, и част от обредната трапеза на българина.

Продукти: 2 чаени чаши жито за варене, 8 супени лъжици захар, 2 супени лъжици брашно, ½ чаена чаша орехи.

Начин на приготвяне: Житото се залива с 6 чаени чаши вода и се слага да ври. Сварява се за различно време — в зависимост от сорта и от това, дали е прясно. Щом зърната омекнат и се напукат, прибавя се захарта и на тих огън се вари още 15 мин. Ако водата изври, добавят се още 1–2 чаши, за да стане по-сочно. При сервирането всяка порция се поръсва с малко препечено брашно и със счукани орехи, а по желание и с канела.

Автор: Петър Саралиев, източник: "Готварска книга за мъже"

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg