Продукти:
- 500 г мозък (сварен)
- 1 к.ч. брашно
- 1 1/2 к.ч. растително масло
- 25 г краве масло
- 5 пиперки
- 5 домата
- 5 лютиви пиперки (шипки)
- 1/2 връзка магданоз
- 1 главичка кромид лук
- 5 яйца
- черен пипер и сол на вкус
Приготвяне:
- Свареният мозък се нарязва на филийки, които се поръсват с черен пипер, потапят се в брашното и се изпържват в 1/2 от мазнината до зачервяване от двете страни.
- В останалата част от мазнината се прибавят последователно и се задушават лукът, пиперките (почистени от семето) и доматите, нарязани на кръгчета.
- Изпърженият мозък, задушените зеленчуци и лютивите пиперки се разпределят в 5 гювечета и се поръсват с дребно нарязания магданоз.
- Отгоре се счупва по едно яйце и се посолява.
- Ястието се поръсва с разтопеното краве масло и се запича във фурна при висока температура.