Малко висш пилотаж за феновете на кулинарията и рецептите с пилешко месо.
Продукти:
- 2 пилешки пържоли (по-дебели)
- 5-6 средно големи гъби
- 2-3 кисели (не мариновани!) краставички
- 5-6 зелени маслини без костилки
- 1 глава стар лук
- 2-3 скилитки чесън
- малко луканков колбас
- 100-150 гр кашкавал Гауда
- 1 малка кофичка сметана
- черен пипер, босилек и сол
Приготвяне:
- Нарязвате на малки парченца всички продукти с изключение на кашкавала, който настъргвате на ренде.
- Запържвате лука, гъбите и киселите краставички.
- След като се поизпари водата, пусната от гъбите, добавяте колбаса, чесъна и маслините.
- Добавяте малко босилек, черен пипер и малко сол и оттегляте от котлона.
- Внимателно с много тънък и остър нож правите разрез в пържолите, като джоб, който да може да се пълни.
- Взимате и отделяте малко от запържената смес, като я поръсвате и разбърквате с 1/3 от кашкавала.
- Пълните внимателно пържолките с нея и ги зашивате с клечки или конец.
- Потапяте пържолките в олио, целта е да ги намазните хубаво, за да не залепват за тигана и ги мятате на него. Ползвайте грил тиган. Една тънкост, като поставите паржолките на тигана, го похлупете с капак. Само за броени минути стават готови, крехки и невероятно задушени.
- С останапата плънка правим един много лесен сос за гарнитура. Връщаме тигана на котлона и добавяме сметаната.
- Изчакваме малко да поизври и добавяме кашкавала. Бъркайте докато се разтвори напълна в соса.
- Сервираме вършу канапето от соса и гарнираме с малко наситнен босилек.
Бележки:
Ако нямате кисели краставички добавете малко лимонов сок, ама от истински лимон. Още нещо, лично аз обичам соса по-гъст, не го оставяйте течен. Добър апетит :)