Продукти :
• Яйца – 4 бр.
• Захар – 1 и 1/2 ч. ч.
• Брашно – 2 ч. ч.
• Бакпулвер – 1 бр.
• Вода /хладка/ – 1 / 2 ч.ч.
• Олио – 1/ 2 ч. ч.
• Ванилия – 2 бр.
• Какао – 2 – 3 супени лъжици
• Пудра захар – 3 ч. л.
Начин на приготвяне :
Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме с миксер белтъците, към тях прибавяме постепенно захарта. След като поеме захарта прибавяме и жълтъците. След като разбием яйцата със захарта прибавяме постепенно водата с олиото, като бъркаме с дървена лъжица в една посока. В брашното бакпулвера ( 1 бакпулвер е равен на 1/2 ч.л. лимонена киселина и 1/2 ч. л. хлебна сода ) и ванилията. Към сместа прибавяме постепенно и брашното, като бъркаме внимателно в една посока с лъжицата, за да не спаднат яйцата. В намазана с олио или маргарин и поръсена с брашно форма за кекс изсипваме 2/3 от готовата смес. В останалата смес слагаме какаото и разбъркваме добре докато получим равномерно оцветяване. Прибавяме какаовата част към основната във формата за кекс и разбъркваме със спираловидни движения. Включваме фурната само на долно печене на 200 – 250 градуса. Когато сместа изпълни формата и кексът започне леко да се отлепя от съда, включваме на комбинирано печене / горно + долно/ за 5 минути. Проверяваме с дървена клечка дали е изпечен. Ако е готов, изваждаме и обръщаме кекса върху подходящо плато и поръсваме с пудра захар.
ОТ: Миглена Милева