Необходими продукти:
- 500 гр свинско месо / шол
- 1/2 глава лук - средна
- 30 мл олио - на око
- 1 бр морков средна големина
- 250 мл доматено пюре / лятото може и пресни домати руйни
- 50 мл червено вино
- 2 бр листа дафина
- 3 - 4 бр черен пипер на зърна
- 1 ч.л. ч.пипер сладък
- сол на вкус
- 2 ч.л. домашна вегета / домашни сушени зеленчуци микс
За гарниране:
- канапе от бял ориз с куркума
Приготвяне или как се готви ястието:
- Месото се нарязва на късчета с размер за хапка. В загрят тиган запържваме леко лука и настърганият морков, след което добавяме месото и заливаме с 1ч.ч топла вода или бульон и оставяме да къкри 10 - 15 мин.
- Добавяме доматеното пюре, виното, дафиновият лист, солта и черния пипер.
- Намаляме котлона и оставяме да къкри на тих огън до готовност и сгъстяване на соса.
- При необходимост може да се добави малко бульон или топла вода.
- Сервира се върху канапе от ориз с куркума, по желание с магданоз.
Рецепта предоставена от Петя Танчева.