Продукти:
- 1 пуйка около 5 кг
- 40 гр масло
- 1 щипка шафран
- 2 портокала
- сол и черен пипер
- 500 гр зеленчуков бульон
- 3 с.л. марсала (вид сладко бяло вино)
- 2 с.л. мармалад (кайсии)
- 2 с.л. нишесте
- лют червен пипер
Приготвяне:
- Нарязвате маслото на парченца и разбърквате със шафрана.
- Настъргвате кората на един портокал.
- Нарязвате другия на тънки шайби.
- Измивате пуйката, подсушавате я и я натърквате отвън и отвътре със сол и черен пипер.
- От вътре повтаряте процедурата със настърганата портокалова кора.
- Леко повдигате кожата на гърдите. Прекарвате портокаловите резени през маслото със шафран, солта и черния пипер и пъхате под кожата.
- Останалия портокал нарязваге на четвъртинки и пъхате в пуйката.
- атваряте отворите с помоща на клечки за зъби или зашивате. Не забравяйте да привържете крилата и бутчетата.
- Поставяте в намазнена тавичка.
- Намазвате с останалото шафранено масло.
- Покривате с алуминиево фолио.
- Сипвате бульона.
- Печете на най-ниското ниво на фурната на 180 градуса за около 3-3 1/2 часа.
- Не забравяйте от време на време да поливате с получения бульон.
- След като мине половината време махнете фолиото.
- След като е готово изваждате пуйката, а получения бульон пресипвате в тенджерка, махате излишната мазнина (ако се налага), добавяте марсалата и мармаладът и оставяте да ври 5 минути, сгъстявате с нишестето и овкусявате.