Необходими продукти:
За кексовото тесто:
- 3 бр яйца
- 150 гр кафява захар
- 250 гр брашно
- 100 гр орехи (може и бадеми или лешници)
- щипка сол
- 5 гр бакпулвер
За ябълковата смес:
- 4 бр ябълки
- 100 гр захар
- 100 мл бяло вино
- 30 гр стафиди (за предпочитане бели)
- малко канела (аз слагам и малко индийско орехче за аромат)
Приготвяне или как се готви десертът:
- Започвам от предния ден като накисвам стафидите във виното и така ги оставям за една нощ!
- За кексовото тесто: Разбивам до пяна яйцата със захарта и добавям сухите съставки като предварително се пресяват, добавям и орехите като аз ги режа на ситно.
- Оставям сместа на страни.
- За ябълковата смес: Обелвам и нарязвам на шайби ябълките, като съм отстранила и семките!
- В тиганче слагам захарта като започне да се карамелизира слагам виното със стафидите и подправките, след като кипне намалям котлона и добавям ябълките, бъркам до получаването на гъст сос.
- Поставям ябълковата смес в тавичка и отгоре изсипвам кексовото тесто, пека в предварително загрята фурна на 170/175C до готовност (на мен ми отнема около 35/40 мин. ) !
- След като изстине, се обръща и нарязва, поръсва се с пудра захар (по желание), може да се поднесе и с чаша розе!
Рецепта предоставена от Петя Петрова.