Необходими продукти за 4 дюнера
- 4 питки за дюнер
- 2 пилешки бутчета
- Сол
- Черен пипер
- 50 гр. масло
- 200 гр. пържени картофи
- 2 кисели краставички
За соса
- 4 супени лъжици кисело мляко
- 2 супена лъжица майонеза
- сокът от половин лимон
- чесън на прах или пресен
- 1 супена лъжица тахан
- стрък копър
- сол
Начин на приготвяне
Първо пригответе пилешкото месо. Овкусете го със сол и черен пипер на вкус. Сложете двете овкусените бутчета в гювече заедно с 50 гр. масло. Ако нямате гювече, ползвайте тава и покриете с фолио за готвене. Гювечето се пече за около 30 мин. на 200ºС. Готовите бутчета се оставят да изтинат и се обезкостяват. Месото се използва за основа на нашят вкусен дюнер.
Сосът: В удобен за бъркане и дълбок съд се смесват 4 супени лъжици кисело мляко и 2 супени лъжици майонеза. Добавя се чесън на прах или за предпочитане пресен, ситно нарязън стрък копър, лимонов сок и сол на вкус. Сложете 1 супена лъжица тахан, 2 супени лъжици от мазнината, която пилешкото месо е пуснало и омесете добре. Оставете да престои поне 30 мин. в хладилник. Питката за дюнер се затопля върху тиган с малко мазнина (използвайте мазнината от пилешкото месо). Намажете тънък слой от соса, сложете пилешко месо, пържени картофи, и кисела краставица (нарязана на ленти). Завършете с обилно количество от соса. Може да сложите и лют сос по желание.
Източник: gozbata