Необходими продукти
- 1 ск. чесън, нарязан на ситно
- 2 с.л. зехтин
- 4 бр. филета от сьомга
- 1/2 ч.ч. масло
- 2 с.л. сос Уорчестър
- 2 с.л. лимонов сок
- 1/4 ч.ч. бяло вино
- 1 ч.л. смлян черен пипер
- 1 ч.л. чеснова сол
- 1 1/2 ч.л. подправка Средиземноморска шарена сол
- 1/4 ч.ч. пресен копър, нарязан на ситно
Начин на приготвяне
Фурната се загрява и скарата се наглася на около 15 см от източника на топлина. Върху нея се поставя тавата, покрита с алуминиево фолио и напръскана със спрей против залепване.Чесънът и зехтинът се смесват в малка купичка, подходяща за микровълнова фурна и се загряват за минута и половина. Маслото се разтапя на слаб огън и в него се сипва сместта с чесъна и зехтина. Отстранява се от огъня и се разбърква със соса Уорчестър, лимоновия сок и бялото вино. Подправя се със чесновата сол, черния пипер и Средиземноморската шарена сол. Филетата от сьомга се подреждат в предварително подготвената тава с кожата надолу. Около 1/3 от соса се намазва върху филетата и се поръсват с пресния копър. Пекат се в продължение на 3 минути, след което се обръщат и отново се намазват с 1/2 от останалия сос. Пекат се още 3 минути, обръщат се отново и се намазват с последната третина от соса. Филетата се пекат още около 3 минути, докато месото започне да се отделя лесно с вилица.
Източник: kuhnq