Продукти: 1 водна чаша нетопено (може и топено) масло, 1½ чаша пудра захар, 2 жълтъка, 6 супени лъжици прясно мляко, 1 бакпулвер, 2 праха ванилия, брашно и 100 г шоколад или 2 супени лъжици какао.
Приготвяне: Разбиваме маслото със захарта, прибавяме жълтъците и млякото, в което са разтворени ванилията и бакпулверът, разбиваме добре сместа и накрая прибавяме толкова брашно, че да получим умерено твърдо тесто, което разделяме на две части. Към едната прибавяме разтопения шоколад или какаото, залято с малко вряла вода. Оставяме двете теста да почиват 2–3 часа. Разделяме бялото и шоколадено тесто по на две части, разточваме го на кори с дебелина на кафена чинийка. Слагаме върху бялата кора черна и увиваме на стегнато руло: нарязваме рулото на кръгчета, които нареждаме в леко намазана с масло тава с разреза нагоре. Печем охлювчетата в умерено силна фурна.
Автор: Пенка Чолчева, източник: "601 изпитани готварски рецепти"