Продукти:
- 1 средно голяма гъска
- сол и пипер
- див пелин
за пълнежа:
- 300 гр сини сливи, размекнати и без костилки
- 300 гр ябълки, на парченца
- 2 с.л. захар
- 3 с.л. хляб, на парченца
- 50 гр бекон, на парченца
- мед
- бира
Приготвяне:
- Готовата за печене гъска натривате отвътре и отвън с черен пипер, сол и пелин.
- Сливите, ябълките, захарта, хляба и бекона се смесват и с тях се напълва гъската.
- Слагате малко вода в тавичката, поставяте гъската и печете, като от време на време поливате с получения при печенето бульон и обръщате гъската.
- Когато е почти готова смесвате меда и бирата и намазвате кожата на гъската.
- С останалия сок след печенето може да направите сос.
Бележки:
За гъска с тегло 1 кг обикновенно е достатъчен 1 час печене на 180 градуса, но все пак преценявайте на око, тъй като всяка фурна е различна. Медът се карамелизира доста бързо затова трябва да внимавате иначе има опасност гъската ви да почернее неприятно.