Вземаме ¼ кг прясна свинска мас или масло, ¼ кг пудра захар, 4 яйца, 1 чаена лъжичка амонячна сода, сока на ½ лимон, 2 праха ванилия и 150 г сусам. Леко разтопената мас разбиваме добре със захарта; прибавяме цели яйцата, отделно добре разбити, и амонячната сода с лимоновия сок, разбиваме всичко добре, накрая прибавяме толкова брашно, че да получим тесто като за баница. Разточваме кора с дебелина 1 см и изрязваме гевречета с помощта на водна и ликьорена чаша. Получените гевречета потапяме в прясно мляко, овалваме ги в сусама и печем в силна фурна. Сусамените гевречета се запазват за дълго.
Автор: Пенка Чолчева, източник: "601 изпитани готварски рецепти"