Необходими продукти
- ½ червена зелка
- 0,5 г сода бикарбонат
- 250 г ориз зехтин „екстра върджин”
- сол
- черен пипер
- пушена риба, тънко нарязана (сьомга, пъстърва, скумрия)
- За „киселия“ крем:200 г сметана, 1 ч.л. лимонов сок, сол
Начин на приготвяне
Накълцайте червеното зеле с кухненски робот и отделете сока. Добавете содата бикарбонат към сока от червеното зеле. Това ще бъде нашия бульон. Запържете за кратко ориза в малко зехтин, после добавете вода, колкото да покрие ориза, и продължете да го варите. След около 7 минути добавете бульона от червеното зеле и продължете да го варите, докато оризът стане по-мек. Гарнирайте със зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Резултатът е синкаво ризото. Смесете сметаната с лимоновия сок и овкусете със сол. Поставете пушената риба в чинията, поставете ризотото върху рибата и гарнирайте с малко от киселата сметана.