Необходими продукти
За блата:
- 4 жълтъка
- 1ч.чаша захар
- 1ч.чаша кисело мляко
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.чаша олио
- 2 ч.чаши брашно
- 1 бакпулвер
- ванилия
- сладко за намазване
За глазурата:
- 4 белтъка
- 1/2 ч.чаша захар
Начин на приготвяне
Жълтъците се разбиват добре със захарта, добавя се киселото мляко със содата, олиото, пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Получената кексова смес се разпределя в намаслена тавичка и се пече в предварително загрята на 175 градуса фурна около 30 минути. Изпеченият блат се изважда и още топъл се намазва със сладкото. Отгоре се разпределят равномерно предварително разбитите на твърд сняг белтъци със захар. Фурната се увеличава на 220 градуса и сладкишът се връща обратно за около 5 минути до порозовяване на глазурата.