Продукти:
- 1.5 кг свински джолан
- 250 мл бульон
- 150 гр чери домати
- 4 глави влашки лук
- 3 дафинови листа
- 2 с.л. розмарин
- 1 ч.л. мащерка
- 4 скилдки чесън
- 50 мл балсамиков оцет
- 1 връзка пресен лук
- олио
- масло
- сол и пипер
- бира
- бяло вино
Приготвяне:
- Измивате джулана, натърквате с масло, сол, пипер, 2 счукани скилидки чесън, розмарин и мащерка (и двете накълцани на дребно) и оставяте да си почине.
- Изпържвате добре от всички страни в доста олио.
- След това прехвърляте в подходящ съд и задушавате на 200 градуса за около 2-2.5 часа.
- От време на време поливате с бира или бяло вино.
- Накрая изваждате и увивате в затоплена мокра кърпа и оставяте на топло около 60 градуса (във фурната).
- Махате пяната от мазнината.
- Нарязвате влашкия лук на еднро и заедно с дафиновите листа запържвате леко с малко масло.
- Добавяте бульона и варите на силен огън за около 10 минути.
- Прекарвате соса през сито.
- Добавяте оцета и оставяте да ври докато получите желаната консистенция.
- Овкусявате със сол и пипер.
- Чери доматите, запържвате леко със пресни лук и останалия чесън (и двете нарязани на дребно).
- Овкусявате с малко сол, черен пипер и щипка захар.
- Нарязвате джулана на шайби и сервирате топли с сос и доматената смес. Може да поръсите обилно със настъргана портокалова кора.