Необходими продукти
- 700 гр карфиол
- 350 гр кайма
- 1 глава кромид лук
- 2 червени чушки
- 1 ч.л червен пипер
- магданоз
- 3 с.л олио
- 2 домата
- сол
- за заливката: 40 гр краве масло, 300 мл прясно мляко, 2 яйца. 1 с.л брашно
Начин на приготвяне
Варим карфиола на розички в подсолена вода. Отцеждаме го и го поставяме под студена струя вода, за да се охлади. Запържваме наситнените чушки и лука. Наливаме вода и добавяме настърганите домати и наситнения магданоз. Овкусяваме със сол и червен пипер. Варим зеленчуците около 5 минути и чак тогава прибавяме каймата. Разбъркваме добре сместа. Намазняваме добре тавата. Нареждаме един ред карфиол, след това кайма и накрая пак карфиол. Печем ястието на загрята до 180 градуса фурна.
За заливката: Загряваме масло и брашно и ги запържваме до златисто. Наливаме млякото, посоляваме, разбъркваме енергично и изчакваме да кипне. Махаме съда от котлона и когато се охлади, прибавяме разбитите яйца и продължаваме да бъркаме. Заливаме мусаката и печем за още 20 минути.