Продукти:
- 3 кг свинско месо с кожата
- 5 скилидки чесън
- 250 гр моркови
- 250 гр лук
- 250 гр целина
- 300 мл бира
- сол
- черен пипер
- смлян кимион
- 1 литър бульон
Приготвяне:
- Загрявате фурната на 180 градуса.
- Заливате свинското от страната на кожата с вряла вода, правите ромбовидни нарези само на кожата.
- Лукът, морковите и целината нарязвате на парчета с големина около 2,5 см.
- Чесънът надребнявате и смесвате с олио, сол, пипер и кимион. Хубаво натърквате свинското с получената смес.
- В подходяща тавичка загрявате олио и запържвате добре свинското от страната на кожата, след което го изваждате.
- В тавичката слагате зеленчуците, разстилате ги равномерно и поставяте отгоре свинското със кожата нагоре.
- Слагате във фурната за около 1 - 1 1/2 часа.
- Докато е във фурната печеното трябва да се полива често със бульона.
- 1/2 час преди да е изпечено месото заливате с бира и повече не го пипате.
- Последните 15 минути нагласявате фурната само на горно печене и максимална температура, за да стане хрупкава коричката.
- Изваждате печеното от фурната, прехвърляте месото в подходящ съд, а зеленчуците с бульона в цедка, като зеленчуците трябва да попритиснете, за да се отцедят добре.
- Полученият сос слагате да поври като може евентуално да го сгъстите с малко брашно или нишесте.
- Свинското се реже като се съобразявате с това, как сте нарязали кожата на месото. Като гарнитура към месото пасва много добре картофено пюре.