Необходими продукти:
За блата:
- 170гр масло
- 220гр захар
- 2 бр яйца
- 200гр брашно
- 3 с.л. какао
- 1/2 ч.л. сода
- 125 мл прясно мляко
- 1 ч.л. ябълков оцет
- 1 бр ванилия
- червена хранителна боя
За плънката:
- 250 гр маскарпоне / крема сирене
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- 300гр бял шоколад
- 1 с.л. кондензирано мляко
Приготвяне или как се готви десертът:
- С миксер разбъркваме добре маслото / на стайна температура / заедно със захарта.
- В друга купа смесваме яйцата, млякото, ванилията и оцета - смесваме с първата смес.
- Смесваме сухите съставки добре и прибавяме към течните.
- Добавяме боята и бъркаме добре до хомогенизиране.
- Печем в застелена тава с хартия за печене на 180 градуса 25 минути. Оставяме да се охлади добре, след което надробяваме на ситни трохи.
- Към тях добавяме маскарпонето, захарта, разтопения шоколад и кондензираното мляко. Омесваме добре с миксер с кука.
- Оформяме топчета с диаметър около 2.5 - 3 см. И нареждаме в тавата на фурната, застелена с хартия за печене.
- Готовите бонбони оставяме да починат 1 - 2 часа в хладилника. За финал, разтапяме на водна баня 250 гр млечен белгийски шоколад и 100гр бял.
- Прехвърляме в чаша, за по-лесно потапяне. Топим с помощта на клечка за зъби или вилица и прехвърляме готовите бонбони отново на хартията.
- Поръсваме на струя с бял шоколад и със захарни декорации.
Рецепта предоставена от Петя Танчева.