Необходини продукти:
500 гр Маскарпоне
150 гр захар
4 яйца
ванилия
200 гр бишкоти Савоярди
200 мл кафе еспресо или разтворимо(+100 мл Марсала или 1 сл ром или една-две капки есенция ром/а може и да се пропуснат/)
какао
Първо приготвяме кафето,за да има време да се охлади.Към охладеното кафе добавяме Марсала(за автентичен вкус).Ако нямате може да добавите ром или есенция ром,а може и само с кафе да се напоят бишкотите.А най ми харесва да напоявам бишкотите с мляко с какао или мляко с шоколад,но този вариант едва ли може да се нарича Тирамису.
Маскарпонето се изважда от хладилника,за да достигне стайна температура.
Яйцата се разбиват със захарта на водна баня,докато станат на пухкава бледо жълта пяна.Сваляме от водната баня и продължаваме разбиването,за да се охлади леко.Приготвени по този начин яйцата не са сурови,а са преминали термична обработка и не бива да ви притесняват.
Маскарпонето се разбива с миксера,докато стане пухкаво.Добавяме и ванилията.
Смесваме маскарпонето с разбитите яйца с шпатула.
Всяка бишкота се потапя за секунда и от двете страни в кафето. Подреждат се в тавичка, така че да покриват дъното. Напоените бишкоти се заливат с крем,заглаждаме и подреждаме отново ред с напоени бишкоти.Завършваме с крем.
Прибираме за 2-3-4 часа в хладилника.
Готовото Тирамису поръсваме с какао точно преди сервиране.
За индивидуални порции в чаша (4 бр) продуктите се намалят на половина.