Необходими продукти:
6 яйца
120 гр захар
150 гр брашно
1 бакпулвер
ванилия
1 кутия кондензирано мляко
1 кутия подсладено кондензирано мляко
800 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
плодове по избор
Яйцата трябва да са на стайна температура.Ако не са и сега ги изваждате от хладилника,ги сложете за 15 минути в топла вода,след което задължително ги подсушете идеално с кърпа.
Включете фурната да загрява на 180С.
Към яйцата добавете захарта и разбийте с миксер на висока скорост,докато си увеличат обема и станат на светло жълта пухкава пяна.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията.Добавете една част от брашното и смесвайте с шпатула,така че да не се получават бучици от брашното.На три пъти добавяйте от брашното към разбитите яйца,като след всяко добавяне разбърквайте добре с шпатулата.
Намаслете и набрашнете съда,в който ще се пече блата.От неговия размер зависи дебелината на блата,както и времето за печене.
Изсипете тестото за блата във формата и я ударете леко 2-3 пъти в плота,за да излязат всички мехурчета на повърхността и да се спукат.Така при изпичане ще се получи хем по-равен,хем по-плътен блат.
Печем в предварително загрята на 180С фурна без вентилатор до суха клечка.
Готовия изпечен блат обръщаме върху кърпа и оставяме да се охлади.
В блендер разбиваме двете кондензирани млека+прясното мляко.
Почистваме тавичката,в която се изпече сладкиша.връшаме блата в нея и сиропираме с млеката.Количеството може да ви се стори огромно,но ще се поеме и няма да стане на попара,каквито опасения имах когато го приготвях за първи път.
Разбиваме сметаната до твърди рвъхчета,(ако е нужно я подслаждаме с мед или захар).
Украсяваме със свежи плодове или замразени,от компот или с каквото ни харесва.
Да ви е сладко!!!