Необходими продукти
- 15 гр прясна мая
- 150 мл прясно мляко
- 150 мл хладка вода
- 1 ч. л.мед
- 1 ч. л.морска сол
- 600-700 гр бяло брашно
- 2 с. л.прясно мляко за намазване на хлебчетата
Начин на приготвяне
1.Маята се разтваря в млякото и водата. Прибавят се медът и солта.
2.Постепенно се прибавя пресятото брашно до оформяне на средно меко тесто. Меси се 6-7 мин, докато се получи гладка топка, която не лепне. Слага се в намаслена купа да втаса за около 90 мин. на стайна температура, покрито с прозрачно фолио или влажна кърпа.
3.Тестото се разделя на 8 парчета, които се оформят на гладки топки. Слагат се да втасат в тавичка на разстояние поне 4-5 см eдна от друга или докато си удвоят обема. Намазват се s прясно мляко и се пекат в загрята фурна на 200°С за 10 мин.
4.Допичат се на 180°С за още 15-20 мин или докато се зачервят добре.
5.Охлаждат се върху решетка и се поднасят с масло и мармалад.
Източник: menumag.bg