Необходими продукти
за месото:
- 800 гсвинско бонфиле
- 1 с. л.зехтин
- 1 ч. л.пушена малдонска сол
- 1 ч. л.едро счукан пипер меланж
- 50 гр шамфъстък, едро смлян
- 1 с. л.меласа от нар
за гарниране:
- 1 главачервен лук, нарязан на полумесеци
- 2 с. л.зехтин
- 1 ч. ч.орехи, нарязани
- ½ ч. л.пипер меланж
- 1 ч. л.листа от мащерка
- ½ ч. л.пушена чушка, натрошена
- ½нар, почистен от ципите и кората
- сол на вкус
- зърна нар, меласа от нар и зелен лук за гарниране
Начин на приготвяне
За гарнитурата в загретия зехтин се слага лукът и се разбърква на умерен огън, докато започне да се зачервява и карамелизира. Слагат се орехите и се разбърква още 2-3 мин. Подправя се със сол, пипер, мащерка и пушена чушка. Отново се разбърква. Слагат се зърната от нар и пак се разбърква. Отстранява се от огъня и се оставя на топло. Филето се нарязва на 4 парчета. Всяко се поръсва със сол и се овалва в пипера. В загрят тиган се слага зехтинът и се поставят парчетата филе. Запечатват се добре от всички страни. Тиганът се затваря с капак и се оставя за 2 мин. на умерен огън. Филетата се обръщат и се задушават още 2 мин.В тигана се слага меласата от нар и филетата се глазират с нея, като се обръщат няколко пъти. Глазираното месо се овалва в шамфъстъка и се оставя на топло да почине 2 мин. Филетата се срязват под ъгъл на две или три, поставят се в затоплена чиния и се гарнират с орехите и зърната нар. Ястието се украсява с меласа от нар, зелен лук и още свежи зърна нар.
Източник: menumag.bg