Продукти:
- 800 г телешко месо (филе)
- 200 г кашкавал
- 4 филийки бял хляб
- 2 яйца
- 50 г мазнина
- 4 парченца луканка
- 1 кафена лъжичка брашно
- сол, черен пипер и кимион
За пюрето:
- 1 кг картофи
- 50 г масло
- 2 чаши прясно мляко
- сол, черен пипер
За гарнитурата:
- 1 кг грах
- 50 г масло
- 2 моркова
- 2 глави лук
- 1 глава чесън
- магданоз, сол и черен пипер
Приготвяне:
- Филето се нарязва на четири парчета, подобни на филийки хляб, посоляват се, поръсват се с черен пипер и счукан кимион и се оставят на хладно място няколко часа.
- След това парчетата месо се изпържват добре от двете страни в тиган със сгорещена мазнина.
- След като се извадят от тигана, се оставят в топъл съд.
- Грахът се слага в тенджерка заедно с маслото, лука, морковите (настъргани), чесъна, магданоза, 1 супера лъжица вода, сол и черен пипер, захлупва се много добре и се оставя да се задушава 15 минути, като се разбърква.
- Пюрето от картофите трябва да се приготви малко преди сервирането. Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода (30 минути), след което се изваждат, отцеждат се и се смачкват на пюре. Към тях се прибавят най-напред маслото, а после кипналото мляко на части, докато се получи желаната гъстота. Прибавят се също сол и черен пипер на вкус. Ако пюрето не се сервира веднага, добре е да се държи на топло във водна баня.
- Яйцата се разбиват много добре и към тях се прибавят брашното и малко сол.
- Хлебните филийки се потапят леко от двете страни в студено мляко, след това в яйцата и се изпържват в мазнината, останала от пърженето на месото.
- Кашкавалът се нарязва на 4 филийки и се изпържва по същия начин като хляба, но се потапя само в яйцата.
- Във всяка чиния при сервирането се постява най-напред пържена филийка хляб. Върху нея се слага парче паниран кашкавал, а най-отгоре парче месо, гарнирано с тънко отрязано парченце луканка.
- Около тази пирамида на групички се подреждат двата вида гарнитура - грахът и пюрето от картофи.