Необходими продукти
- 4 стръка мента
- 70 мл бял ром
- 1 ч. л.кора от лайм, фино настъргана
- 70 мл сок от лайм
- 3 с. л.кафява захар
- 12пилешки крилца
- 1лайм, нарязан на резени за сервиране
за гарниране:
- 1авокадо
- зелена салата
- чери доматчета
- 2 с. л.червен лук, нарязан на тънки полумесеци
- 1 с. л.зехтин
Начин на приготвяне
1.Смесват се стръкчетата мента, ромът, кората и сокът от лайм, ½ ч. л. морска сол и захарта. Разбъркват се и 40 мл от течността се отделят за дресинг на салатата.
2.Крилцата се срязват на две при ставата, измиват се, подсушават се и се слагат в стъклена купа. Разбъркват се добре с маринатата, купата се покрива с капак или фолио и се слага в хладилника да се маринова поне 40 мин.
3.Крилцата може да се изпекат на барбекю, като се мажат от време на време с маринатата, или всяко да се увие в алуминиево фолио, да се сложат в тавичка и да се пекат във фурна загрята на 200° С около 20 мин. Фолиото се отстранява и ако не са се зачервили, се допичат в тавичката до приятен карамелен цвят още 10 - 15 мин.
4.За гарнитурата авокадото се обелва, нарязва се на резени, разбърква се с накъсаната зелена салата, доматчетата, лукът и запазения дресинг, разбъркан със зехтина.
5.Крилцата се поднасят със салатата и резенчетата лайм.
Източник: menumag.bg