ПРОДУКТИ: за 12 порции
2 ч.ч. брашно
5 яйца
1 ч.ч. захар
50 мл. олио
50 мл. вода
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. какао
РЕЦЕПТА:
В дълбока купа с миксер се разбиват яйцата (5 бр) и захарта (1 ч.ч.), докато се получи пухкава смес. Това отнема около 5-7 минути. След това към сместа постепенно и при непрекъснато разбиване се добавят брашното (2 ч.ч.), олиото (50 мл.), водата (50 мл.), ванилията (1 ч.л.) и бакпулверът (1 ч.л.). Щом се получи хомогенна смес, тя се разделя на две равни части. В едната част се добавя какаото (4 с.л.) и се разбива, докато сместа се оцвети равномерно. След това в намазана с олио и поръсена с брашно правоъгълна тавичка се изсипва светлата смес, а върху нея какаовата. Кексът се поставя в предварително загрята на 200 градуса фурна и се пече 10 минути при тази висока температура, а след това фурната се намалява до 180 градуса. Десертът е готов след около 35 минути. Охлажда се, поръсва се с пудра захар и се разрязва на парчета.
от 1001 рецепти