Продукти:
1 пакет нудли Чоу Мейн (или нудли с яйце)
300 гр, пилешки гърди (нарязани на лентички с дължина от 5-6 см и ширина от 0,5 см)
100 гр.свински бекон (нарязан като пилето)
1 зелена пиперка (нарязана на квадратчета 1-2 см)
1 червена пиперка (и тя нарязана на такива квадратчета)
2 моркова (нарязани на тънки ивички)
1 стрък целина (нарязан на ивички)
3-4 гъби Шийтаке (ако са сухи накиснете ги предварително в топла вода за 10 мин.)
1 ч.ч. соеви стръкчета
1 ч.ч. бамбукови стръкове (продават се консервирани в бурканчета)
1 праз (нарязан на шайби с дебелина от 0,5 см)
2-3 стръка пресен зелен лук (нарязан на ивички от 2см)
2 стар лук (разрязан на 8)
чесън 3 големи скилидки (счукани)
олио 1 ч.ч.
2-3 с.л. сусамово олио (може и без него)
1 с.л салца от стриди (може и без нея) 3 с.л. соев сос
1 с.л. нишесте
2 с. л смес от азиатски подправки (продава се в големите супермаркети)
1 щипка бял пипер
Инструкции
Сложета да се сварят нудлите според указанията на производителя.
В уок или дълбок тиган сгорещяваме олиото (трябва да е много горещо).
Ако имаме сусамово олио слагаме и него.
Запържваме сварените и много добре изцедени нудли до златисто, изкарваме ги върху готварска хартия да се отцедят.
Объркваме пилешките гърди с нишестето и слагаме да се пържат, заедно с бекона в същото олио, където сме запържили нудлите.
Запържваме ги до златисто-кафяво и изваждаме върху готварска хартия да се отцеди мазнината. В същото олио слагаме чесъна и запържваме зеленчуците, тук много важно е, да не ги пържим до омекваме.
Зеленчуците трябва да са леко запържени отвън, а отвътре да са хрупкави.
Подправяме ги със салцата от стриди, соевия сос, белия пипер и азиатските подправки.
Без да ги вадим от тигана, нито да прекъсваме пърженето, връщаме в тигана месото и нудлите.
Разбъркваме добре всичко оставяме още 2-3 минути на огъня и готово.
Бележки
Вкусът на това ястие не може да се опише.
Трябва да се опита!
Описала съм толкова подробно големината и начина на нарязване на зеленчуците, защото според мен е много важно за запържването. Вие знаете, че всеки зеленчук изискава различно време,з а да бъде сготвен. Наблюдавала съм как ги режат китайците и съм ги питала, защо са нарязани по този начин.
Отговора беше: Така всички ще са еднакво сготвени, за едно и също време.