Необходими продукти:
1 1/2ч.ч брашно
1 1/2ч.ч захар
3/4ч.ч какао
1 1/2ч.л сода
1ч.л бакпулвер
1ч.л сол
1/4ч.ч олио
3/4ч.ч айран
3/4ч.ч кафе еспресо
2 яйца
Ванилия
За крема:
135г меко масло
400г пудра захар
85г какао
150мл прясно мляко
100г разтопен шоколад
Ванилия
Начин на приготвяне:
За блатовете.
Загряване фурната на 180° и намазваме тава с диаметър 24см с масло/олио. Наказваме стените с какао и покриваме дъното с хартия за печене и оставяме настрани.
Смесваме всички сухи съставки за блата в купа. В отделна купа смесваме всички мокри, като внимаваме с кафето, сипвайки го малко по малко. Ако е прекалено горещо яйцата ще се сготвят, а ние не искаме това.
Изсипваме сухите съставки при сместта с яйцето и кафето и разбъркваме до хомогенизаране.
Разпределяме сместта в две купи по равно. Това се прави с цел най - добре да премерим равномерно двата блата. Изсипваме сместа за първия блат в тавичката и печем до готовност като проверяваме с клечка. Същото повтаряме и с втория блат. Когато са готови оставяме на страна да изстинат.
За крема.
В голяма купа смесете маслото, пудрата захар и какаото. Разбъркайте леко с бъркалка. Добавете ванилията, след което започнете да наливате по малко от млякото, докато разбърквате с миксер на ниска скорост. Когато се поеме млякото и сместа стане сравнително гладка увеличете скоростта. Разбирайте още 2-3мин. Малко по малко добавете и разтопения шоколад. Продължете с разбиването на миксер на висока скорост докато крема стане пухкав и гладък.
Сглобяваме тортата като поставяме първия блат, мажем от крема и повтаряме същото с другия блат. Прибираме в хладилник за 2-3часа да стегне.