Продукти: 1 яйце, 150 гр. захар, 200 мл. прясно мляко, 2 с.л. мед, 2 ч.л. сода бикарбонат, 50 гр. масло, 400 гр. брашно, 200 гр. сладко по избор. За крема: 900 гр. заквасена сметана, 10 с.л. захар, 200 гр. орехови ядки.
Начин на приготвяне: Разбийте яйцето и захарта и бавно добавете млякото, меда, содата и маслото. Получената смес сложете да се вари на бавен огън до получаване на златист цвят – около 30 мин. Докато е още топла, в сместа сипете брашното и омесете. От полученото тесто оформете 5 топки. Разточете всяка на кора с диаметър около 30 см. и печете около 3-4 минути. Намажете всяка кора със сладко по избор. За крема разбъркайте сметаната и захарта на ръка, намажете всяка кора и я поръсете със смлени орехи. Наредете тортата, увийте я във фолио и я оставете няколко часа в хладилник.
Източник: "Готварска книга" на списание "Звук и светлина"