Необходими продукти
3 яйца
250 г масло
100 г кисело мляко
2 пакетчета ванилия
кора от 1 лимон
300 г пудра захар
1 чаена лъжица амонячна сода
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
ромова есенция
350 г брашно (колкото поеме)
За плънката на прасковките:
100 мл топло прясно мляко
1 супена лъжнца какао
2 супени лъжици кристална захар
1 чаена лъжица ром
Начин на приготвяне
- Разбиват се добре яйцата, захарта, маслото и киселото мляко. Преди това в млякото се слагат двата вида сода. Прибавя се брашното и се замесва гладко меко тесто. Прибавят се подправките (кора от лимон, ванилия и ром), нарязва се тестото на топчета с големина на орехи и се пекат до порозовяване.
- След като изстинат, половината от топчетата се издълбават леко с лъжица. От трохите се прави крем, като се размесят с прясното мляко, какаото, захарта и ромовата есенция. С крема се слепват една издълбана и една неиздълбана сладка.
- В три съда се слагат поотделно разтворени във вода жълта и червена боя и суха кристална захар. Последователно се потапят "прасковките" в жълта боя от едната страна и в червена от другата. Накрая се овалват в кристална захар. За да изглеждат "прасковките" съвсем "истински", на всяка се бодва по едно дребно зелено листенце от неотровно растение.
Източник: Личен архив