Необходими продукти
150 г масло
300 г захар
4 яйца
200 г кисело мляко
500 г брашно
1 бакпулвер
кората от 1 лимон
500 г сливи, кайсии, вишни или друг плод по желание
Начин на приготвяне
- Разбиват се маслото и захарта. Прибавят се последователно едно по едно яйцата, киселото мляко и накрая брашното, смесено с бакпулвера и кората от лимона. Слага се в намазана и поръсена с брашно форма половината от тестото, после — половината от плодовете, отново тесто и отново плодове.
- Пече се в силна фурна. Щом се извади от фурната, поръсва се обилно с кристална захар.
- Ако сладкишът се пече в тава, а не във форма за кекс, може да се остави малко от тестото, за да се направят кръстосани ленти през горния ред плодове така, че да се получи розетка.
Източник: Личен архив