Необходими продукти
250 г мас
20 г мая
1/2 кг фино брашно
1 лъжица пудра захар
щипка сол
150 г сметана
конфитюр от кайсии
Начин на приготвяне
- Маста се разбива на пяна, разбърква се с маята и се омесва с брашното, захарта, солта и сметаната. Тестото се оставя за 1 нощ в хладилника и на следващия ден се разточва до дебелината на кибритена клечка.
- С чаша се изрязват кръгчета, върху всяко от които се слага по 1 лъжичка кайсиев конфитюр. Кръгчетата се прегъват така, че горната част да не покрива изцяло долната. Притискат се леко, слагат се в тавичка и се пекат на умерен огън, докато станат светложълти на цвят.
- Готовите сладки се овалват във ванилиева пудра захар, докато са още горещи, но се поднасят студени.
Източник: Личен архив