Необходими продукти за блата:
- 3 яйца
- 100 гр. фини овесени ядки
- 200 гр. настъргани моркови
- 5-10 фурми
- 20-30 гр. стафиди
- 3,4 с.л. какао
- ½ с.л. сода
- 1/2 п. бакпулвер
- 3 с.л. мед
- Ром/коняк за накисване на фурмите и стафидите
*продуктите са за две мини торти
За крема:
- 1 ч.ч сурово накиснато кашу
- ½ ч.ч кокосова сметана от консерва
- 2 с.л мед Ягоди (използвах от компот)
- 100 гр бял шоколад
За украса:
- Ягоди
- Боровинки
- Черен шоколад
- 200 мл течна сладкарска сметана
Приготвяне или как се готви десертът:
- Стафидите и фурмите се накисват в топла вода, като добавим ром/коняк. Оставяме ги за 10-15 мин. В купа настъргваме и се пасират. Добавяме стафидите и фурмите и пасираме до еднородна смес, подобна на паста.
- В друга купа смесваме сухите съставки.
- Разбиваме яйцата до побеляване, към тях прибавяме сухите съставки постепенно, а след това и пастата. Изсипваме сместа в тавичка (ринг) върху хартия за печене и печем на 160 градуса до готовност.
- След като се изпече, оставяме блата да поизстине. През това време приготвяме крема. Смесваме кашуто с кокосовата сметана и ягодите. Блендираме до хомогенна смес и изсипваме настъргания бял шоколад (реших да е настърган, за да може да хрупка в крема).
- След като блата е изстинал, го разрязваме на две. Между блатовете изсипваме част от крема, а другата част останалата. Оставяме в хладилник да постегне за час-два.
- Накрая заливаме тортата с шоколадов ганаш, който направих като разтопих черен шоколад и добавих сладкарска течна сметана.
- Оставяме тортичките да престоят цял ден в хладилника.
Рецепта предоставена от Савина Иванова.