Необходими продукти
За пареното тесто:
250 мл вода
85 г масло
125 г пресято бяло брашно
3 яйца
1 с.л. захар
За пълнежа:
55 г захар
350 мл гъста сметана
110 г пресни ягоди
110 г пресни боровинки
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
- За да приготвите пареното тесто, загрейте водата с маслото, докато маслото се стопи. Изчакайте да заври, свалете от котлона и добавете брашното. Бийте бързо, докато сместа се превърне в гладка топка. Оставете да поизстине. Постепенно, при непрекъснато разбиване, добавете яйцата, а захарта сипете с последната част от яйцата.
- Начертайте върху хартия за печене кръг с диаметър 18 см и го поставете от обратната страна върху намаслена тава. Шприцовайте или изсипете с лъжици тестото на купчинки по обиколката на начертания кръг. Печете 40 минути в предварително загрята до 200°С фурна, до златистокафяво. Извадете и внимателно го разрежете по хоризонтал на две части. Поставете частите с отворената страна нагоре и отново върнете във фурната за 5 минути. Оставете сладкиша да изстине върху скаричка.
- За да направите пълнежа, разбийте захарта и сметаната заедно, докато сместа започне да запазва формата си. Ако двата пръстена са се овлажнили, може да ги направите отново хрупкави, като ги сложите за малко в гореща фурна. Изсипете половината сметана върху долната част на изстиналия пръстен, покрийте с плодовете и останалата сметана. Похлупете с горния пръстен и поръсете с пудра захар.
8-10 порции
Източник: Личен архив