Необходими продукти
За целувките:
3 белтъка
175 г захар
1 ч.л. кафеене есенция (или 1 с.л. инстантно кафе, разтворено в 1 с.л. вряла вода и охладено)
За украса и пълнеж:
175 г натурален шоколад
125 мл гъста сментана
1 ч.л. ванилова есенция или 1 прах ванилия
какао на прах за поръсване
Начин на приготвяне
- Разбийте белтъците за целувките в голяма купа на мек сняг. С разбиване прибавете захарта, по една чаена лъжичка в началото. После, когато белтъците започнат да се сгъстяват, добавете захарта на равномерна струйка. Когато прибавите всичката захар, сложете кафето и разбийте. Постелете две тави с хартия за печене. Шприцовайте или изсипете с лъжица по 12 целувки във всяка тава. Печете 2 часа в предварително загрята до 110°С фурна, докато целувките изсъхнат и станат хрупкави. Охладете, без да изваждате от изключената фурна, после внимателно вдигнете целувките от хартията.
- За да направите украса и пълнеж, разтопете шоколада в купа, закрепена върху тенджера с гореща вода, като разбърквате от време на време, докато стане гладък.
- Застелете тави с чиста хартия за печене, потопете дъната на целувките в шоколада и ги поставете с потопената страна върху хартията. Полейте със струйки от останалия стопен шоколад и оставете да стегне. Разбийте сметаната с ванилията, докато започне да запазва формата си. Залепете с нея целувките две по две. Поръсете леко с какао на прах и сервирайте.
12 порции
Източник: Личен архив