Необходими продукти
За пареното тесто:
80 г бяло брашно
125 г вода
55 г масло
2 яйца
1 ч.л. цахар
ситно настъргана кора от 1 малък портокал
За карамела:
175 г захар
3 с.л. вода
За пълнежа:
настъргана кора от 1 портокал
обелени резенчета от 2 портокала
200 мл гъста сметана
Начин на приготвяне
- За пареното тесто - пресейте брашното в чиния. Загрейте водата и маслото, докато маслото се стопи. Оставете да заври, свалете от огъня и сипете брашното. Бийте с дървена лъжица, докато сместа стане на гладка топка. Оставете да поизстине, след което добавяйте по малко от разбитите яйца, заедно със захарта.
- Намажете и застелете с хартия за печене 2 тави. Шприцовайте 18 малки топки от тестото в тавите на достатъчно голямо разстояние една от друга. Печете 25 минути в предварително загрята до 200°С фурна до хрупкаво. Извадете, пробийте дупка отстрани на всяка топка и върнете във фурната за още 5 минути. Охладете топките върху решетка.
- За да направите карамела, загрейте захарта с водата и варете, докато захарта се карамелизира и стане златистокафява. Махнете съда от огъня и потопете основата му в студена вода. Като използвате щипка, потопете върха на всяка топка в карамела и подредете в чиния, за да се охлади и втвърди. В процеса на работа загрявайте карамела, ако е необходимо. За да напълните еклерите, сложете в купа половината портокалова кора, добавете сметана и разбийте. Разрежете еклерите, напълнете със сметана, сложете по парченце портокал и сервирайте.
6 порции
Източник: Личен архив